Tocmai am vazut o oferta de la BCR, la creditul “Prima casa”. Super interesant, cei de la BCR au decis sa ofere creditul numai in RON.
Teoretic, asta protejeaza romanii de riscul valutar, dar practic iau pielea de pe om.
Un calcul foarte simplu: un credit de 42K Euro, pe 30 de ani:
– in Euro, la BRD, rata e aproximativ 211 Euro, cu tot cu asigurare de viata (aproximativ 950 RON)
– in RON, la BCR, rata e 1499 RON (adica 311 Euro) (probabil fara asigurare de viata, site-ul BCR e facut sa atraga oameni neinformati, disperati sa scape din chiliuta parintilor sau de mojicia proprietarilor care inchiriaza apartamente mizerabile de parca ar fi penthouse-uri de lux in NYC)
Deci e vorba de o diferenta de 100 Euro inca de la inceput.
Pentru ca rata in Euro sa fie echivalentul a 1499 RON, ar trebui ca EURIBOR sa creasca la 4.1% sau ca, cursul RON/EURO sa ajunga la valoarea 1 Euro = 7.1 RON.
Deocamdata ma intreb unde e problema: fie cei de la BCR au informatii pe care noi nu le avem (gen RON se va prabusi fata de EUR), fie cei de la BCR si-au pregatit niste planuri de business extrem de profitabile. Ce mai conteaza ca iau pielea de pe niste amariti care vor sa aiba o locuinta, si care-s jupuiti inca de la inceput si de actualii proprietari, si care vor fi jupuiti si de asociatiile de proprietari (doar principiul in Romania este “x cistiga 2000 RON/luna, e bogat! Sa-l taxam!”).

Advertisements